Før vi stablet halmballen (i september i fjor), festet vi en stripe papir på baksiden av stolpene. Dette gjorde vi for å sørge for at pusslaget vil bli vindtett. Vi pusser halmballene på utsiden og på innsiden. På utsiden blir pusslaget ett gjennomgående skikt, men på innsiden står stolpene i veien. Ved hver stolpe avbrytes pusslaget. Her er det derfor fare for luftstrømmer. Nå, mens vi pusser veggene innvendig for andre gang, blir papirstripen pusset inn i leiren. Vi håper at vi hermed unngå sprekker i pusslaget. Spennende om det vil fungere! Her følger noen detaljer av dette arbeidet.
Voordat we de strobalen op elkaar stapelden (i september vorig jaar), hebben we een strook papier aan de achterkant van de staanders en balken vastgezet. De bedoeling is dat we hiermee de kleilaag winddicht krijgen. We pleisteren de strobalen buiten en binnen. Aan de buitenkant is de kleilaag een geheel, maar aan de binnekant wordt de kleilaag onderbroken door de stolpen en balken. Daar ontstaat gevaar voor luchtstromen. Nu, terwijl we de tweede kleilaag aanbrengen, plakken we het papier in de klei. We hopen dat we hiermee barsten en openingen in de kleilaag tegengaan. Ben benieuwd of dit werkt! Hier volgen nu wat detailfoto's.
Papier på baksiden av stolpene og bjelkene. Papier aan de achterkant van de staanders en balken. |
Papiret klippes for å gjøre det lettere å pusse det inn i leiren. Het papier wordt geknipt om het makkelijker in de klei te stuccen. |
Pussing av det andre leirelaget. De tweede kleilaag wordt aangebracht. |
Leiren presses tett under papiret. De klei wordt hard onder het papier aangedrukt |
Deretter "limes" papiret inn i leiren. Daarna wordt het papier in de klei vastgeplakt. |
Det andre laget gjør at veggene blir mye finere og nå begynner vi å se hvordan sluttresultatet vil bli, selv om det står mange lag igjen.
De tweede laag maakt de muren meteen veel mooier en we beginnen te zien hoe het er uit zal gaan zien, ondanks dat er nog vele lagen aangebracht moeten worden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar