Velkommen til mine opplevelser ved etableringen av økogrenden

Det var en gang et lite skogsområde i Holmestrand. Sakte men sikkert ble det forvandlet til en levende økogrend, bebodd av hyggelige miljøvennlige, og samtidig nok så vanlige, mennesker, som levde lenge og lykkelige. Her kan du følge med på hvordan den forvandlingen foregår.


Se også facebookgruppa Terra Libera Økogrend.

fredag 25. mars 2011

Våren kommer!

Det har vært en (alt for) lang vinter, med (alt for) mye snø. Deilig når en ønsker å gå på ski, men ikke så gøy når en ønsker å bygge vei og hus. Selv om jeg ikke har skrevet så mye i det siste (- med en musarm er det ikke så lurt å bruke både arbeidstid og fritid foran en datamaskin -), har arbeidet allikevel sakte men sikkert gått videre. Graverne hadde noen problemer med utstyret i januar og februar, men etter at delene kom på plass, nådde de parkeringsplassen siste uke. Oppmåleren kom for å stikke ut siste strekningen opp til boområdet og deretter tok vi fram motorsag og ryddesag igjen! Det ligger ca. 1 m snø, men takket være trugene til Daniel gikk det veldig bra. Jeg kunne gå en tur over hele området vårt uten å synke til hoftene i snøen. Frukttrærne våre er forsvunnet under snøen. Det blir veldig spennende om de har overlevd vinteren.

Det er utrolig bra å kjenne at våren kommer. Temperaturen ligger et godt stykke over null og snøen smelter som bare det. Jeg tørr å håpe på byggestart i påsken!

Het is een (veel te) lange winter geweest, met (te) veel sneeuw. Prettig als je wilt skieën, maar niet zo leuk als je een weg en een huis wilt bouwen. Hoewel ik niet zoveel geschreven heb de laatste tijd (- met een muisarm is het niet zo'n goed idee om zowel in werktijd als daarbuiten achter een computer te zitten -), is het werk wel langzaam maar zeker verder gegaan. De mannen van de weg hadden wat problemen met de maschines in januari en februari,  maar nadat de kapotte delen vervangen waren, kwamen ze vorige week bij onze toekomstige parkeerplaats aan! De landmeter kwam om het laatste stuk van de weg uit te zetten en daarna waren wij weer met de motorzaag en boszaag in de weer. Er ligt ongeveer 1 m sneeuw, maar met de sneeuwschoenen van Daniel ging het erg goed. Ik kon over ons hele gebied lopen, zonder tot mijn heupen in de sneeuw te zakken. Onze fruitbomene zijn helmaal onder de sneeuw verdwenen. Ben erg benieuwd of ze de winter hebben overleefd.

Het is geweldig dat de lente nu in aantocht is. De temperatuur ligt ruim over het vriespunt en de sneeuw smelt als sneeuw voor de zon. Nu durf ik wel te hopen dat we met pasen beginnen te bouwen! 

Veien blir lengre og lengre
De weg wordt langer en langer
Gravemaskinen på framtidig P-plass
De graafmaschine op de toekomstige P-plaats
Trefelling igjen.
Al weer bomen hakken


Deilig med truger!
Heerlijk met sneeuwschoenen!


Frukttrærne? Hvor?
Fruitbomen? Waar?


Å ja, her!

Sascha jobber med rammen til både verktøyboden og huset, slik at den er ferdig før vi starter på byggeplassen.

Sascha werkt zich een slag in de rondte om het frame voor de schuur en ons huis af te hebben voor pasen.

Avfasing.
Hold hodet klart - mange forskjellige deler.
Wel je kop erbij houden - veel verschillende delen.Klar til å bli satt sammen!
Klaar om te bouwen!
Rammen til boden
Frame voor de schuur

 

1 kommentar:

 1. Hei Gertruud!

  Fint at dere er i gang! Og så så inspirerende bilder! Kjempefint!

  Du skriver "Økolandsby .. blir til" På sidene deres skriver dere derimot: "Vi har valgt å kalle oss en økogrend, ikke en økolandsby, fordi økolandsby høres så stort ut."

  Hva mener dere - egentlig?

  Dette er mer enn hårkløveri, fordi vi i Bergen har valgt å kalle oss -landsby, siden det er det som er det mest brukte (-village), som de gjør i Hurdal.

  Samtidig er jo landsby noe som ikke finnes i Norge, tradisjonelt. Grend er et mye mer vanlig begrep.

  Men nå er jo deres prosjekt på kun 10 hus så vidt jeg forstår. Da er nok landsby noe misvisende siden en økolandsby "skal" ha minst ca 100 innbyggere. Se feks. http://www.bergenokologiskelandsby.no/hva-er-bol-1/hva-er-en-okolandsby

  Men uansett: All ære til dere og hva dere har fått til!

  Kjetil

  SvarSlett