Velkommen til mine opplevelser ved etableringen av økogrenden

Det var en gang et lite skogsområde i Holmestrand. Sakte men sikkert ble det forvandlet til en levende økogrend, bebodd av hyggelige miljøvennlige, og samtidig nok så vanlige, mennesker, som levde lenge og lykkelige. Her kan du følge med på hvordan den forvandlingen foregår.


Se også facebookgruppa Terra Libera Økogrend.

lørdag 26. mai 2012

Tungt arbeid!

Leire er tung. Aldri før (tror jeg) har kroppen min vært så sliten. Å blande betong, hva vi gjorde i fjor, mener jeg var ikke så tungt. Eller glemmer man fort slike ting? Støle muskler i hele kroppen! Vi har begynt å blande leire og dekke gulvet med denne blandingen. Vi tar 1 del leire, 2 deler sand og halm. Plutselig er det skikkelig varmt, i går var det 30 grader. Det hjelper sikkert for tørkingen av leiren.


Klei is zwaar. Nog nooit is mijn lijf zo moe geweest, geloof ik. Vorig jaar mixten we beton, maar dat was niet zo zwaar, toch? Of vergeet je zoiets gauw? Overal spierpijn! We zijn begonnen klei te mixen en de hele vloer met deze kleimix te bedekken: En deel klei, twee delen zand en stro. Plotseling is het erg warm. Gisteren was het 30 graden. Dat helpt wel voor het drogen van de klei.

Målet for pinsehelgen er å dekke hele gulvet. Nå etter to dager er vi ikke halvveis... Vi får se om kroppene våre venner seg til arbeidet og kommer ordentlig i sving i morgen! Og når dette laget har tørket, legger vi det andre laget slik at leiren kommer til overside av "stigene". Opp på stigene monterer vi lekter. På lektene fester vi til slutt eikegulvet.

Het doel voor dit lange pinksterweekeind is om de hele vloer met klei te bedekken. Nu na twee dagen zijn we niet halverwege. We zullen zien of de lijven aan het werk wennen en echt op gang komen morgen! En als de klei gedroogd is, leggen we de tweede laag, zodat de klei tot aan de bovenkant van de "ladders" komt. Daarop komen dan latjes waar we tenslotte de eikenhouten vloer op vastmaken.

4 kommentarer:

 1. Jeg har lest at i Amish-land setter de opp en låve på ei helg, fordi hele lokalsamfunnet samarbeider. Synd vi ikke har denne typen samhold i dag!

  SvarSlett
 2. Her fant jeg faktisk et bilde fra "amishk" låvebygging: http://www.shareable.net/sites/default/files/imagecache/blog_top_image/blog/top-image/amish.jpg

  SvarSlett
 3. Hei,
  Artig at dere har kommet så langt med halmhuset:-)
  Hvorfor pusser dere halmen med leirepuss om dere skal ha eikegulv på toppen?

  Har selv går svanger med halmhus i nesten 10år, og omsider kommet så smått i gang. I første omgang med ett miniprosjekt som går ut på og rive ett falleferdig sommerfjøs og sette opp ett nytt i halm. Bedre og prøve og feile i små skala først:-)
  Så der tenkte jeg å prøve ut leirepuss på gulvet, og så bare mette det med olje og voks...
  Dere kan følge min fremgang på http://www.synnestua.no/halmhus.

  mvh
  Ove B-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi legger leire på halmen for å tette halmen ordentlig óg for åfå litt masse i huset. Vi ønsker et tregulv, fordi jeg liker å gå på tregulv (gir mer demping) og jeg liker utseende godt.

   Slett