Velkommen til mine opplevelser ved etableringen av økogrenden

Det var en gang et lite skogsområde i Holmestrand. Sakte men sikkert ble det forvandlet til en levende økogrend, bebodd av hyggelige miljøvennlige, og samtidig nok så vanlige, mennesker, som levde lenge og lykkelige. Her kan du følge med på hvordan den forvandlingen foregår.


Se også facebookgruppa Terra Libera Økogrend.

mandag 9. mai 2011

Halmpresse

Denne helgen var det årsmøte i Norsk Jord- og Halmbyggeforening (NJH). Denne gangen var vi på Vidaråsen, en Camphill landsby i Andebu. Vi fikk demonstrert en halmpresse. Denne skal vi også bruke for å presse halmballene våre. Veldig nyttig å ha sett hvordan den fungerer, og hvor enkelt det er å presse halmballene skikkelig hardt, noe som er viktig for å kunne bruke dem til husbygging. Vi lurte på om vi kan erstatte plasttrådene, som holder ballene sammen, med noe naturlig.

Vi hadde mange diskusjoner om trenden i husbygging. Passivhus-tanken har tatt fullstendig over: pottetette hus med balansert ventilasjon. Fokus ligger alene på energisparing. Miljø og inneklima har kommet litt i glemmeboka. Hvorfor er troen på teknologi så stor?

Dit weekeind hield de noorse strobouwvereniging zijn jaarvergadering. We waren dit keer te gast op Vidaråsen, een camphill-gemeenschap in Andebu. Hier kregen we een demonstratie van een strobalenpers. Later gaan wij deze ook gebruiken om onze strobalen te persen. Het was erg nuttig om de maschine in werking te zien, en hoe eenvoudig het is om de balen echt hard samen te persen zodat ze geschikt zijn voor huizenbouw. We vroegen ons af of het mogelijk is om de blauwe draden van plastic, die de balen bij elkaar houden, door iets meer natuurlijks te vervangen.

We hadden lange discussies over de nieuwste trends in de huizenbouw. De Passiefhuis-gedachte neemt volledig de overhand: potdichte huizen met een gebalaceerd ventilatiesysteem. Focus ligt alleen maar op energiebesparing. Millieu en een gezond binnenklimaat zijn in een vergeetboek geraakt. Waarom is het geloof in een technologische oplossing zo groot?







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar