Velkommen til mine opplevelser ved etableringen av økogrenden

Det var en gang et lite skogsområde i Holmestrand. Sakte men sikkert ble det forvandlet til en levende økogrend, bebodd av hyggelige miljøvennlige, og samtidig nok så vanlige, mennesker, som levde lenge og lykkelige. Her kan du følge med på hvordan den forvandlingen foregår.


Se også facebookgruppa Terra Libera Økogrend.

søndag 1. juli 2012

Leire, leire og atter en gang leire

Det blir mye jobbing med leire framover. Gulvet ble ferdig i uke 24. Det er et tykt lag med leire som måtte tørke, og det går sakte. Mange hvetekorn har spiret i tørketiden - gulvet ble en fin hveteåker!

De komende tijd is het klei, klei en nog eens klei. De vloer was klaar in week 24. Het werd een dikke laag klei, die moest drogen, en dat gaat langzaam. De tarwekorrels in het stro maakten van de gelegenheid gebruik om te kiemen - de vloer is een mooie tarweakker geworden!


Vi lagde noen leireprøver med forskjellige blandinger. Meningen er at vi da kan se hvilken blanding vi best kan bruke på veggene. Forholdet mellom leire og sand er i disse prøvene:

We makkten kleiproeven met verschillende mixen.
De bedoeling is dat we dan kunnen zien welke mix we het beste kunnen gebruiken voor de muren.
De verhouding tussen klei en zand is in deze proeven:

1:2      -     1:3     -    1:3,5    -     1:4     -    1:4,5     -    1:5   -    1:6Til gulvet brukte vi leiren vi fikk fra Helge i fjor, full med skjell. Havet kom en gang helt til Hillestad! Men for pussing på veggene er det alt for arbeidskrevende og det er ikke mulig å bruke en sprøyte. Nå har vi fått leire fra Helge som er fantastisk, også fra Hillestad. Denne er uten stein og skjell og ganske så feit. Vi har kjøpt en pussprøyte, som må gjøre det mye lettere å pusse på veggene. Den første gangen Sascha brukte den var lovende.
 
Voor de vloer hebben we de klei gebruikt die we vorig jaar van Helge hadden gekregen, vol met schelpen. Voor het pleisteren op de muren is dat te omslachtig. We kregen nu nieuwe klei, die fantastisch is, zonder stenen of schelpen en erg vet. We hebben een handig apparaatje gekocht, dat het pleisteren een stuk makkelijker moet gaan maken. De eerste keer dat Sascha het uit probeerde, zag er veelbelovend uit. 


Selvfølgelig krevde dette noen forberedelser. Sascha ønsket seg et buffer med lufttrykk, slik at ikke kompressoren trenger å slå på hele tiden.

Er moest natuurlijk wel wat voorbereidend werk gedaan worden. Sascha wilde en buffer hebben voor de luchtdruk, zodat de compressor niet de hele tijd hoeft aan te slaan.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar